Skip to main content

Μία βδομάδα χωρίς απάντηση από το ΥΠΕΣ σχετικά με τον αποκλεισμό ψηφοφόρων εξωτερικού

Αναδημοσίευση από 'Ψήφος Κυπρίων Εξωτερικού – Βουλευτικές 2021'

Στις 9/02/2020 αποστείλαμε ανοιχτή επιστολή προς το ΥΠΕΣ σχετικά με τις προβληματικές διαδικασίες εγγραφής Κυπρίων του εξωτερικού στους εκλογικούς καταλόγους.

Σήμερα, 16/02/20, δημοσιεύεται στον Φιλελεύθερο άρθρο που περιλαμβάνει δηλώσεις του κ. Μ. Βασιλείου, προϊσταμένου της Υπηρεσίας Εκλογών.  Σε αυτό από την μία βλέπουμε με χαρά να υιοθετείται η πρότασή μας για παράταση της περιόδου δήλωσης ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε και παράταση τριών εβδομάδων για την εγγραφή ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού. Η τελευταία ημερομηνία για δήλωση ενδιαφέροντος δεν θα είναι η 2α Απριλίου, αλλά τρεις βδομάδες αργότερα. Και αυτό για να δοθεί ο χρόνος στους φοιτητές που θέλουν να ψηφίσουν, να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γνωρίζουν εάν θα βρίσκονται στους τόπους σπουδών τους ή στην Κύπρο, ανάλογα πάντα με τις συνθήκες της πανδημίας τόσο στη χώρα μας όσο και στις χώρες σπουδών τους.

Παρά την αλλαγή αυτή, δεν θεώρησαν ότι ο περιορισμός επιλογής μόνο μεταξύ Ελλάδας και ΗΒ αξίζει να αναθεωρηθεί. Σημειώνουμε ξανά ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς για την λειτουργία εκλογικών κέντρων εξωτερικού, χρειάζεται να συγκεντρωθούν δηλώσεις ενδιαφέροντος από 30 εκλογείς σε κάθε μια από τις 6 εκλογικές περιφέρειες. Όπως αναδείξαμε, αυτή η πρόνοια δεν μπορεί να εφαρμοστεί από την στιγμή που δεν μας επιτρέπουν να δηλώσουμε το ενδιαφέρον μας.

Κατά τ’ άλλα, όπως έχουμε προβλέψει, οι αρμόδιοι θα κάνουν λόγο για “έλλειψη ενδιαφέροντος”, μη αναγνωρίζοντας ότι οι ίδιες τους οι πράξεις αποκλείουν τα άτομα που είναι έτοιμα να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους όταν επιτέλους τους επιτραπεί να το πράξουν.

Υπενθυμίζεται ότι τελευταία ημέρα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους για νέους ψηφοφόρους είναι η 2α Απριλίου με το μέχρι στιγμής ενδιαφέρον να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.


Comments

Popular posts from this blog

Υπάρχει μια μη αποικιακή γλώσσα στην Κύπρο; Και αν ναι, θα έπρεπε όλοι να μιλάμε στην ετεοκυπριακή; - nvp (2017)

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά στον ιστότοπο Kontrasusta. Αυτή η μετάφραση εντοπίστηκε στο Κυπριακό Κινηματικό Αρχείο.   ------- Υπάρχει μια μη αποικιακή γλώσσα στην Κύπρο; Και αν ναι, θα έπρεπε όλοι να μιλάμε στην ετεοκυπριακή; δημοσιεύτηκε στις 22 Νοεμβρίου, 2017, από nvp. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η γλώσσα δεν είναι, σε ένα ορισμένο επίπεδο ανάλυσης, ένα πολιτικό εργαλείο. Οι άνθρωποι στην Κύπρο το γνωρίζουν αυτό διαισθητικά, και γι' αυτό δεν θα ασχοληθώ με τη θεωρία, αλλά θα επικεντρωθώ στο πρακτικό επίπεδο. Η γλώσσα είναι πολιτική, και εμείς, ως άτομα και ομάδες, κάνουμε πολιτική. Μερικές φορές συνειδητά, άλλες φορές λιγότερο. Αυτός ο ιστότοπος δημιουργήθηκε επίσης από μια σειρά πολιτικών αποφάσεων, μερικές από τις οποίες αρκετά συνειδητές (είναι ένας ιστότοπος που δεν περιορίζεται σε ένα μέρος της Κύπρου, παρόλο που η συνηθισμένη επιλογή είναι ο διαχωρισμός). Είναι, μεταξύ άλλων, πνευματικός διάδοχος ενός παλαιότερου πολιτικού εγ...

(to the stones) we lent you our breath, and you whispered it back to the earth - Cyprus Pavilion La Biennale di Venezia (2025)

This book was published in the context of the exhibition entitled “(to the stones) we lent you our breath, and you whispered it back to the earth” at the Cyprus Pavilion at the 19th international architecture exhibition La Biennale di Venezia 2025. It can be located by pressing here.

Κριτική του «Υφαίνοντας το Νήμα: Συγκυρία, Ταξική Σύνθεση και Ανταγωνιστικό Κίνημα στην Κυπριακή Δημοκρατία»

Τον Φλεβάρη του 2025 κυκλοφόρησε στη Λευκωσία το βιβλίο της Λέσχης Κινηματικού Αναστοχασμού «Υφαίνοντας το Νήμα: Συγκυρία, Ταξική Σύνθεση και Ανταγωνιστικό Κίνημα στην Κυπριακή Δημοκρατία». Ποιο κάτω ακολουθεί κριτική του βιβλίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για μια τυπική βιβλιοκριτική και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει εκτενής συζήτηση για το περιεχόμενο του βιβλίου, ούτε επαρκής περιγραφή των θετικών συνεισφορών του. Συνεπώς, η παρούσα κριτική προϋποθέτει ότι η αναγνώστρια της έχει διαβάσει το βιβλίο, το οποίο μπορεί να εντοπιστεί προς το παρόν στον κοινωνικό χώρο Καϊμάκκιν. Θα ήθελα επίσης να παροτρύνω τα άτομα που είναι μέρος, ή ασχολούνται με τον κυπριακό ριζοσπαστικό χώρο να διαβάσουν το βιβλίο, τόσο γιατί πρόκειται, τουλάχιστον εξ όσων γνωρίζω, για την πρώτη προσπάθεια προσέγγισης της κυπριακής εμπειρίας με αυτόν τον τρόπο, όσο και γιατί το εκδοτικό εγχείρημα του Faura Books, που έχει εκδώσει το βιβλίο, είναι μια αξιόλογη πρωτοβουλία η οποία καλύπτει ένα ιστορικό κενό ...