Skip to main content

Το Δικαιώμα στη Διαδήλωση Μέσα στην Πανδημία: Διαδηλώσεις στην ΕΕ+ 15/02/2021

Η ποιο κάτω λίστα μου στάλθηκε από φίλο ο οποίος κατέγραψε σε ποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης(+) έχει διατηρηθεί το δικαίωμα στη διαδήλωση και σε ποιες έχει αναιρεθεί. Βασίστηκε πάνω σε πληροφορίες από https://reopen.europa.eu/en/ και εθνικές πηγές όπου γνωρίζει την γλώσσα ή που παρέχουν αγγλική μετάφραση.

Σημειώνεται ότι σε πολλές από τις χώρες όπου υπάρχει απαγόρευση διαδηλώσεων, η απαγόρευση έχει αμφισβητηθεί στα δικαστήρια, με ανοικτή την πιθανότητα να αναιρεθεί δικαστικώς.

Delirium

 


ΝΑΙ 

Σε κάποιες περιπτώσεις επιτρέπονται με συγκεκριμένους περιορισμούς ή πρωτόκολλα

Αυστρία: αναφέρονται ως ξεκάθαρη εξαίρεση από την γενική απαγόρευση – ομοσπονδιακή χώρα, οι υγειονομικοί κανόνες ίσως ορίζονται τοπικά.

Βέλγιο (εθνική ιστοσελίδα https://www.info-coronavirus.be/fr/faq/Qu'en est-il des manifestations?”): επιτρέπονται οι στατικές διαδηλώσεις μέχρι 100 άτομα, με αποστάσεις και με μάσκες αν οι αποστάσεις δεν μπορούν να τηρηθούν.

Γαλλία (εφημερίδα https://sante.journaldesfemmes.fr/fiches-maladies/2661111-rassemblement-covid-france-famille-personnes-prive-exterieur-rue-autorise-interdit-6-personnes/): επιτρέπονται μετά από έγκριση από την επαρχιακή διοίκηση. Χωρίς περιορισμό ατόμων.

Γερμανία (κρατική τηλεόραση: https://www.rbb24.de/politik/thema/2020/coronavirus/beitraege_neu/2020/04/berlin-corona-massnahmen-lockerung-ausgang-kontakt-erlaubt.html#articlesContList/text_1655062550): ομοσπονδιακό σύστημα, αλλά με πρόβλεψη για εξαίρεση σε όλα τα κρατίδια. Στο κρατίδιο του Βερολίνου: χωρίς περιορισμό ατόμων, με υγειονομικό πρωτόκολλο που σχεδιάζουν οι διοργανωτές και κοινοποιούν στις αρχές αν τους ζητηθεί. Γενικά προβλέπεται η απόσταση 1.5 μέτρων και χρήση μασκών. Η αστυνομία μπορεί να καταστείλει διαδήλωση αν σε αυτή παραβιάζονται συστηματικά και συνειδητά τα μέτρα προστασίας από τους συμμετέχοντες.

Δανία (εθ. ιστ. https://en.coronasmitte.dk/rules-and-regulations/national-measures/events-and-gatherings#): ειδική εξαίρεση: “η απαγόρευση συγκεντρώσεων δεν ισχύει για πολιτικές ή άλλες εκδηλώσεις έκφρασης γνώμης όπως διαδηλώσεις ή κομματικές συγκεντρώσεις […] δεν υπάρχει ανώτατο όριο αριθμού συμμετεχόντων. Η εξαίρεση δεν ισχύει για τακτικά προγραμματισμένα κομματικά συνέδρια”.

Ελβετία (εθ. ιστ. https://www.fedlex.admin.ch/eli/cc/2020/439/en#art_6_c): μεγάλο μέρος των μέτρων της πανδημίας δεν εφαρμόζεται για πολιτικές εκδηλώσεις: “τα άρθρα 4 ως 6 δεν εφαρμόζονται σε πολιτικές εκδηλώσεις, εκδηλώσεις της κοινωνίας των πολιτών και συλλογές υπογραφών. Οι συμμετέχοντες πρέπει να φορούν μάσκες, αλλά με τις εξαιρέσεις του άρθρου 3β.2.α+β να ισχύουν (χωρίς μάσκες κάτω των 12 ετών ή αν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι) ”.

Ελλάδα (εφ. https://www.tanea.gr/2021/01/26/greece/astynomika/oikonomou-sto-mega-dimosies-synathroiseis-me-maskes-kai-apostaseis-mexri-100-atoma/): ρυθμίζεται από απόφαση είτε υπουργού είτε αρχηγού αστυνομίας, σε αυτή την φάση επιτρέπει μέχρι 100 άτομα.

Εσθονία: γενικά επιτρέπονται δημόσιες εκδηλώσεις μέχρι 500 άτομα, με υγειονομικό πρωτόκολλο.

Ισπανία (υποεθνική ιστ. https://web.gencat.cat/en/activem/restriccions-territorials/catalunya/#bloc4): γενικά οι απαγορεύσεις ρυθμίζονται τοπικά (αυτόνομες κοινότητες και επαρχίες). Οι κανονισμοί απαγόρευσης κυκλοφορίας της αυτόνομης κοινότητας της Καταλονίας αναφέρουν: “η απαγόρευση δεν εφαρμόζεται στο δικαίωμα της διαδήλωσης, το οποίο μπορεί να εξασκηθεί υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει η αρμόδια αρχή παρά την γενική υποχρέωση που τίθεται από τις υγειονομικές αρχές σε σχέση με εκδηλώσεις σε δημόσιο χώρο […]”.

Ιταλία: τα μέτρα ρυθμίζονται τοπικά, ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η διασπορά του ιού – και στα τρία επίπεδα επιτρέπονται οι στατικές συγκεντρώσεις με υγειονομικό πρωτόκολλο.

Κροατία (εθ. ιστ. https://www.koronavirus.hr/najnovije/ogranicavanje-okupljanja-i-druge-nuzne-epidemioloske-mjere-i-preporuke/870) επιτρέπονται συγκεντρώσεις μέχρι 25 άτομα ανά σημείο.

Λετονία: πικεττοφορίες μέχρι 25 άτομα.

Λίχτενσταϊν: επιτρέπονται πολιτικές συγκεντρώσεις μέχρι 50 άτομα.

Λουξεμβούργο (εθ. ιστ. https://covid19.public.lu/en/sanitary-measures/gatherings.html): επιτρέπονται δημόσιες εκδηλώσεις μέχρι 100 ατόμων και “το δικαίωμα στην διαδήλωση” εξαιρείται από την γενική απαίτηση για “προκαθορισμένη θέση για το κοινό”, δηλαδή δεν χρειάζεται να είναι στατική η συγκέντρωση αν έχει πολιτικό χαρακτήρα.

Μάλτα: γενικά σε εξωτερικό χώρο επιτρέπονται εκδηλώσεις μέχρι 300 ατόμων, αλλά αν είναι πάνω από 100 υπάρχει απαίτηση να είναι στατική και καθιστική. Δεν φαίνεται να υπάρχει ειδική χαλάρωση ή απαγόρευση για πολιτικές συγκεντρώσεις.

Νορβηγία: Γενικά δημόσιες εκδηλώσεις μέχρι 200 άτομα αν δεν προβλέπονται σταθερές θέσεις, μέχρι 600 αν υπάρχουν σταθερές θέσεις. Δεν φαίνεται να υπάρχει ειδική χαλάρωση ή απαγόρευση για πολιτικές συγκεντρώσεις.

Ολλανδία: Οι διαδηλώσεις εξαιρούνται από τα μέτρα απαγόρευσης συγκεντρώσεων.

Ρουμανία: επιτρέπονται οι διαδηλώσεις μέχρι 100 ατόμων, με υγειονομικό πρωτόκολλο συγκεντρώσεων.

Τσεχία: ειδική εξαίρεση για διαδηλώσεις, επιτρέπονται μέχρι 100 παρευρισκόμενοι σε ομάδες των 20, με απόσταση 2 μέτρων και με μάσκες.

 

ΟΧΙ 

Σε κάποιες περιπτώσεις οι περιορισμοί απαγορεύουν την διαδήλωση σε πρακτικό επίπεδο

Βουλγαρία: δεν φαίνεται να εξαιρούνται από την γενική απαγόρευση συγκεντρώσεων.

Ιρλανδία: τοπικό επίπεδο συναγερμού 5 επιπέδων για κάθε κομητεία ξεχωριστά – τώρα που είναι όλες στο μάξιμουμ απαγορεύονται όλες οι δημόσιες συγκεντρώσεις.

Ισλανδία (εθ. ιστ. https://www.covid.is/categories/effective-restrictions-on-gatherings): γενικά μέχρι 20 άτομα, χωρίς όμως περιορισμό για όσους συγκατοικούν - χωρίς ειδική πρόβλεψη για πολιτικές εκδηλώσεις.

Κύπρος: γενική απαγόρευση διαδηλώσεων.

Λιθουανία: δεν εξαιρούνται οι διαδηλώσεις από την γενική απαγόρευση.

Ουγγαρία: γενική απαγόρευση κυκλοφορίας χωρίς να υπάρχουν εξαιρέσεις για διαδηλώσεις όπως φαίνεται.

Πολωνία (εθ. ιστ. https://www.gov.pl/web/coronavirus/temporary-limitations): γενικά επιτρέπονται “συγκεντρώσεις μέχρι πέντε ατόμων με μάσκες και απόσταση 1.5 μέτρου ο καθένας – παράλληλες συγκεντρώσεις δεν μπορούν να έχουν λιγότερο από 100 μέτρα απόσταση μεταξύ τους” – δεν απαγορεύονται οι πολιτικές εκδηλώσεις αλλά τα μέτρα στην πράξη προκρίνουν μόνο στατικές/καθιστικές διαμαρτυρίες.

Πορτογαλία: τα μέτρα είναι τοπικά, αλλά οι διαδηλώσεις φαίνεται να απαγορεύονται, με εξαίρεση τις πολιτικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με τις πορτογαλικές προεδρικές εκλογές.

Σλοβακία: γενικά μόνο μέχρι 6 άτομα μπορούν να συγκεντρωθούν δημόσια.

Σλοβενία: “προσωρινή απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων σε άπασα την επικράτεια”.

Σουηδία (εθ. ιστ. https://polisen.se/tjanster-tillstand/tillstand-ansok/forordningen-om-forbud-mot-att-halla-allmanna-sammankomster-och-offentliga-tillstallningar---det-har-galler/): γενικά συγκεντρώσεις μέχρι 8 άτομα, για οποιαδήποτε παρέκκλιση (και για τις διαδηλώσεις, ρητά), χρειάζεται αστυνομική άδεια. Φαίνεται να επιτρέπεται ένα μάξιμουν 300 ατόμων, αλλά για στατικές εκδηλώσεις. Αν η εκδήλωση δεν εμπίπτει στον Νόμο Περί Δημόσιας Τάξης, δεν υπάρχουν περιορισμοί, αλλά οι διαδηλώσεις φαίνεται να εμπίπτουν.

Φιλανδία (εθ. ιστ. https://valtioneuvosto.fi/en/information-on-coronavirus/current-restrictions): σε ένα μεγάλο βαθμό τα μέτρα ορίζονται από τις τοπικές (δημοτικές) αρχές ανάλογα με την τρέχουσα κατάσταση. Σύσταση για μέγιστο δέκα ατόμων από την κεντρική κυβέρνηση.

 

 

 

Comments

Popular posts from this blog

Υπάρχει μια μη αποικιακή γλώσσα στην Κύπρο; Και αν ναι, θα έπρεπε όλοι να μιλάμε στην ετεοκυπριακή; - nvp (2017)

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά στον ιστότοπο Kontrasusta. Αυτή η μετάφραση εντοπίστηκε στο Κυπριακό Κινηματικό Αρχείο.   ------- Υπάρχει μια μη αποικιακή γλώσσα στην Κύπρο; Και αν ναι, θα έπρεπε όλοι να μιλάμε στην ετεοκυπριακή; δημοσιεύτηκε στις 22 Νοεμβρίου, 2017, από nvp. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η γλώσσα δεν είναι, σε ένα ορισμένο επίπεδο ανάλυσης, ένα πολιτικό εργαλείο. Οι άνθρωποι στην Κύπρο το γνωρίζουν αυτό διαισθητικά, και γι' αυτό δεν θα ασχοληθώ με τη θεωρία, αλλά θα επικεντρωθώ στο πρακτικό επίπεδο. Η γλώσσα είναι πολιτική, και εμείς, ως άτομα και ομάδες, κάνουμε πολιτική. Μερικές φορές συνειδητά, άλλες φορές λιγότερο. Αυτός ο ιστότοπος δημιουργήθηκε επίσης από μια σειρά πολιτικών αποφάσεων, μερικές από τις οποίες αρκετά συνειδητές (είναι ένας ιστότοπος που δεν περιορίζεται σε ένα μέρος της Κύπρου, παρόλο που η συνηθισμένη επιλογή είναι ο διαχωρισμός). Είναι, μεταξύ άλλων, πνευματικός διάδοχος ενός παλαιότερου πολιτικού εγ...

(to the stones) we lent you our breath, and you whispered it back to the earth - Cyprus Pavilion La Biennale di Venezia (2025)

This book was published in the context of the exhibition entitled “(to the stones) we lent you our breath, and you whispered it back to the earth” at the Cyprus Pavilion at the 19th international architecture exhibition La Biennale di Venezia 2025. It can be located by pressing here.

Κριτική του «Υφαίνοντας το Νήμα: Συγκυρία, Ταξική Σύνθεση και Ανταγωνιστικό Κίνημα στην Κυπριακή Δημοκρατία»

Τον Φλεβάρη του 2025 κυκλοφόρησε στη Λευκωσία το βιβλίο της Λέσχης Κινηματικού Αναστοχασμού «Υφαίνοντας το Νήμα: Συγκυρία, Ταξική Σύνθεση και Ανταγωνιστικό Κίνημα στην Κυπριακή Δημοκρατία». Ποιο κάτω ακολουθεί κριτική του βιβλίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για μια τυπική βιβλιοκριτική και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει εκτενής συζήτηση για το περιεχόμενο του βιβλίου, ούτε επαρκής περιγραφή των θετικών συνεισφορών του. Συνεπώς, η παρούσα κριτική προϋποθέτει ότι η αναγνώστρια της έχει διαβάσει το βιβλίο, το οποίο μπορεί να εντοπιστεί προς το παρόν στον κοινωνικό χώρο Καϊμάκκιν. Θα ήθελα επίσης να παροτρύνω τα άτομα που είναι μέρος, ή ασχολούνται με τον κυπριακό ριζοσπαστικό χώρο να διαβάσουν το βιβλίο, τόσο γιατί πρόκειται, τουλάχιστον εξ όσων γνωρίζω, για την πρώτη προσπάθεια προσέγγισης της κυπριακής εμπειρίας με αυτόν τον τρόπο, όσο και γιατί το εκδοτικό εγχείρημα του Faura Books, που έχει εκδώσει το βιβλίο, είναι μια αξιόλογη πρωτοβουλία η οποία καλύπτει ένα ιστορικό κενό ...