Σημειώνεται ότι σε πολλές από τις χώρες όπου υπάρχει απαγόρευση διαδηλώσεων, η απαγόρευση έχει αμφισβητηθεί στα δικαστήρια, με ανοικτή την πιθανότητα να αναιρεθεί δικαστικώς.
Delirium
ΝΑΙ
Σε κάποιες περιπτώσεις επιτρέπονται με συγκεκριμένους περιορισμούς ή πρωτόκολλα
Αυστρία: αναφέρονται ως ξεκάθαρη εξαίρεση από την γενική απαγόρευση – ομοσπονδιακή χώρα, οι υγειονομικοί κανόνες ίσως ορίζονται τοπικά.
Βέλγιο (εθνική ιστοσελίδα https://www.info-coronavirus.be/fr/faq/ “Qu'en est-il des manifestations?”): επιτρέπονται οι στατικές διαδηλώσεις μέχρι 100 άτομα, με αποστάσεις και με μάσκες αν οι αποστάσεις δεν μπορούν να τηρηθούν.
Γαλλία (εφημερίδα https://sante.journaldesfemmes.fr/fiches-maladies/2661111-rassemblement-covid-france-famille-personnes-prive-exterieur-rue-autorise-interdit-6-personnes/): επιτρέπονται μετά από έγκριση από την επαρχιακή διοίκηση. Χωρίς περιορισμό ατόμων.
Γερμανία (κρατική τηλεόραση: https://www.rbb24.de/politik/thema/2020/coronavirus/beitraege_neu/2020/04/berlin-corona-massnahmen-lockerung-ausgang-kontakt-erlaubt.html#articlesContList/text_1655062550): ομοσπονδιακό σύστημα, αλλά με πρόβλεψη για εξαίρεση σε όλα τα κρατίδια. Στο κρατίδιο του Βερολίνου: χωρίς περιορισμό ατόμων, με υγειονομικό πρωτόκολλο που σχεδιάζουν οι διοργανωτές και κοινοποιούν στις αρχές αν τους ζητηθεί. Γενικά προβλέπεται η απόσταση 1.5 μέτρων και χρήση μασκών. Η αστυνομία μπορεί να καταστείλει διαδήλωση αν σε αυτή παραβιάζονται συστηματικά και συνειδητά τα μέτρα προστασίας από τους συμμετέχοντες.
Δανία (εθ. ιστ. https://en.coronasmitte.dk/rules-and-regulations/national-measures/events-and-gatherings#): ειδική εξαίρεση: “η απαγόρευση συγκεντρώσεων δεν ισχύει για πολιτικές ή άλλες εκδηλώσεις έκφρασης γνώμης όπως διαδηλώσεις ή κομματικές συγκεντρώσεις […] δεν υπάρχει ανώτατο όριο αριθμού συμμετεχόντων. Η εξαίρεση δεν ισχύει για τακτικά προγραμματισμένα κομματικά συνέδρια”.
Ελβετία (εθ. ιστ. https://www.fedlex.admin.ch/eli/cc/2020/439/en#art_6_c): μεγάλο μέρος των μέτρων της πανδημίας δεν εφαρμόζεται για πολιτικές εκδηλώσεις: “τα άρθρα 4 ως 6 δεν εφαρμόζονται σε πολιτικές εκδηλώσεις, εκδηλώσεις της κοινωνίας των πολιτών και συλλογές υπογραφών. Οι συμμετέχοντες πρέπει να φορούν μάσκες, αλλά με τις εξαιρέσεις του άρθρου 3β.2.α+β να ισχύουν (χωρίς μάσκες κάτω των 12 ετών ή αν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι) ”.
Ελλάδα (εφ. https://www.tanea.gr/2021/01/26/greece/astynomika/oikonomou-sto-mega-dimosies-synathroiseis-me-maskes-kai-apostaseis-mexri-100-atoma/): ρυθμίζεται από απόφαση είτε υπουργού είτε αρχηγού αστυνομίας, σε αυτή την φάση επιτρέπει μέχρι 100 άτομα.
Εσθονία: γενικά επιτρέπονται δημόσιες εκδηλώσεις μέχρι 500 άτομα, με υγειονομικό πρωτόκολλο.
Ισπανία (υποεθνική ιστ. https://web.gencat.cat/en/activem/restriccions-territorials/catalunya/#bloc4): γενικά οι απαγορεύσεις ρυθμίζονται τοπικά (αυτόνομες κοινότητες και επαρχίες). Οι κανονισμοί απαγόρευσης κυκλοφορίας της αυτόνομης κοινότητας της Καταλονίας αναφέρουν: “η απαγόρευση δεν εφαρμόζεται στο δικαίωμα της διαδήλωσης, το οποίο μπορεί να εξασκηθεί υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει η αρμόδια αρχή παρά την γενική υποχρέωση που τίθεται από τις υγειονομικές αρχές σε σχέση με εκδηλώσεις σε δημόσιο χώρο […]”.
Ιταλία: τα μέτρα ρυθμίζονται τοπικά, ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η διασπορά του ιού – και στα τρία επίπεδα επιτρέπονται οι στατικές συγκεντρώσεις με υγειονομικό πρωτόκολλο.
Κροατία (εθ. ιστ. https://www.koronavirus.hr/najnovije/ogranicavanje-okupljanja-i-druge-nuzne-epidemioloske-mjere-i-preporuke/870) επιτρέπονται συγκεντρώσεις μέχρι 25 άτομα ανά σημείο.
Λετονία: πικεττοφορίες μέχρι 25 άτομα.
Λίχτενσταϊν: επιτρέπονται πολιτικές συγκεντρώσεις μέχρι 50 άτομα.
Λουξεμβούργο (εθ. ιστ. https://covid19.public.lu/en/sanitary-measures/gatherings.html): επιτρέπονται δημόσιες εκδηλώσεις μέχρι 100 ατόμων και “το δικαίωμα στην διαδήλωση” εξαιρείται από την γενική απαίτηση για “προκαθορισμένη θέση για το κοινό”, δηλαδή δεν χρειάζεται να είναι στατική η συγκέντρωση αν έχει πολιτικό χαρακτήρα.
Μάλτα: γενικά σε εξωτερικό χώρο επιτρέπονται εκδηλώσεις μέχρι 300 ατόμων, αλλά αν είναι πάνω από 100 υπάρχει απαίτηση να είναι στατική και καθιστική. Δεν φαίνεται να υπάρχει ειδική χαλάρωση ή απαγόρευση για πολιτικές συγκεντρώσεις.
Νορβηγία: Γενικά δημόσιες εκδηλώσεις μέχρι 200 άτομα αν δεν προβλέπονται σταθερές θέσεις, μέχρι 600 αν υπάρχουν σταθερές θέσεις. Δεν φαίνεται να υπάρχει ειδική χαλάρωση ή απαγόρευση για πολιτικές συγκεντρώσεις.
Ολλανδία: Οι διαδηλώσεις εξαιρούνται από τα μέτρα απαγόρευσης συγκεντρώσεων.
Ρουμανία: επιτρέπονται οι διαδηλώσεις μέχρι 100 ατόμων, με υγειονομικό πρωτόκολλο συγκεντρώσεων.
Τσεχία: ειδική εξαίρεση για διαδηλώσεις, επιτρέπονται μέχρι 100 παρευρισκόμενοι σε ομάδες των 20, με απόσταση 2 μέτρων και με μάσκες.
ΟΧΙ
Σε κάποιες περιπτώσεις οι περιορισμοί απαγορεύουν την διαδήλωση σε πρακτικό επίπεδο
Βουλγαρία: δεν φαίνεται να εξαιρούνται από την γενική απαγόρευση συγκεντρώσεων.
Ιρλανδία: τοπικό επίπεδο συναγερμού 5 επιπέδων για κάθε κομητεία ξεχωριστά – τώρα που είναι όλες στο μάξιμουμ απαγορεύονται όλες οι δημόσιες συγκεντρώσεις.
Ισλανδία (εθ. ιστ. https://www.covid.is/categories/effective-restrictions-on-gatherings): γενικά μέχρι 20 άτομα, χωρίς όμως περιορισμό για όσους συγκατοικούν - χωρίς ειδική πρόβλεψη για πολιτικές εκδηλώσεις.
Κύπρος: γενική απαγόρευση διαδηλώσεων.
Λιθουανία: δεν εξαιρούνται οι διαδηλώσεις από την γενική απαγόρευση.
Ουγγαρία: γενική απαγόρευση κυκλοφορίας χωρίς να υπάρχουν εξαιρέσεις για διαδηλώσεις όπως φαίνεται.
Πολωνία (εθ. ιστ. https://www.gov.pl/web/coronavirus/temporary-limitations): γενικά επιτρέπονται “συγκεντρώσεις μέχρι πέντε ατόμων με μάσκες και απόσταση 1.5 μέτρου ο καθένας – παράλληλες συγκεντρώσεις δεν μπορούν να έχουν λιγότερο από 100 μέτρα απόσταση μεταξύ τους” – δεν απαγορεύονται οι πολιτικές εκδηλώσεις αλλά τα μέτρα στην πράξη προκρίνουν μόνο στατικές/καθιστικές διαμαρτυρίες.
Πορτογαλία: τα μέτρα είναι τοπικά, αλλά οι διαδηλώσεις φαίνεται να απαγορεύονται, με εξαίρεση τις πολιτικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με τις πορτογαλικές προεδρικές εκλογές.
Σλοβακία: γενικά μόνο μέχρι 6 άτομα μπορούν να συγκεντρωθούν δημόσια.
Σλοβενία: “προσωρινή απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων σε άπασα την επικράτεια”.
Σουηδία (εθ. ιστ. https://polisen.se/tjanster-tillstand/tillstand-ansok/forordningen-om-forbud-mot-att-halla-allmanna-sammankomster-och-offentliga-tillstallningar---det-har-galler/): γενικά συγκεντρώσεις μέχρι 8 άτομα, για οποιαδήποτε παρέκκλιση (και για τις διαδηλώσεις, ρητά), χρειάζεται αστυνομική άδεια. Φαίνεται να επιτρέπεται ένα μάξιμουν 300 ατόμων, αλλά για στατικές εκδηλώσεις. Αν η εκδήλωση δεν εμπίπτει στον Νόμο Περί Δημόσιας Τάξης, δεν υπάρχουν περιορισμοί, αλλά οι διαδηλώσεις φαίνεται να εμπίπτουν.
Φιλανδία (εθ. ιστ. https://valtioneuvosto.fi/en/information-on-coronavirus/current-restrictions): σε ένα μεγάλο βαθμό τα μέτρα ορίζονται από τις τοπικές (δημοτικές) αρχές ανάλογα με την τρέχουσα κατάσταση. Σύσταση για μέγιστο δέκα ατόμων από την κεντρική κυβέρνηση.
Comments
Post a Comment