Skip to main content

Στους Πρωτοπόρους της Κύπρου - Λογοτεχνική Επιθεώρηση 'Πρωτοπόροι' (1931)

Κείμενο που κυκλοφόρησε στην ελληνική λογοτεχνική επιθεώρηση 'Πρωτοπόροι' σχετικά με τα Οκτωβριανά που εξελίσσονταν το 1931 στην Κύπρο. Το κείμενο αποτελεί τη θέση της επιθεώρησης για το ζήτημα. Η επιθεώρηση ήταν συνδεδεμένη με το ΚΚΕ.

 

ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ

ΝΟΕΜΒΡΗΣ 1931, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β', ΦΥΛΛΟ 10

ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Ως τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές, δεν έχουμε πάνω στην απελευθερωτική εξέγερση του μεγάλου νησιού σας, πληροφορίες άλλες εξών απ’ τις λιγοστές που διαφεύγουν την αγγλική λογοκρισία. Ακόμη, κι ̓ αυτές δεν φθάνουν ως σ' εμάς παρά αλλοιωμένες έτσι, που να σκεπάζουν το βαθύτερο χαραχτήρα της εξέγερσης. Ως τόσο, έχοντας υπ’ όψη μας την όλη αντικειμενική κατάσταση του τόπου σας, όπως διαγραφόταν ολοκάθαρα ως τον τελευταίο τούτον καιρό, και συνδυάζοντάς την με τα γεγονότα που οπωσδήποτε έγιναν γνωστά, δεν μας στάθηκε διόλου δύσκολο ν' αντιληφθούμε μιάς ξαρχής ότι το απελευθερωτικό αυτό κίνημα είνε στην ουσία και στο βάθος του, έργο των μεγάλων καταπιεζομένων κ’ εκμεταλλευομένων μαζών της Κύπρου που χρόνια τώρα στενάζουν κάτω από τον πολλαπλό ζυγό των ιμπεριαλιστών, των τσιφλικάδων, των καπιταλιστών, των τοκογλύφων και του αναχρονιστικού κλήρου: έργο της φτωχολογιάς, της αγροτιάς, του νεαρού Προλεταριάτου της Κύπρου. Ταυτόχρονα, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε, πως εσείς οι ίδιοι, προχωρημένοι διανοούμενοι και τεχνίτες, παιδιά τής ίδιας φτωχολογιάς, που μάχεται σήμερα τον τιτάνιο αγώνα, δεν μείνατε ούτε απαθείς ούτε αμέτοχοι στην εξέγερση, και δεν παραλείψατε να διεκδικήσετε τη θέση σας στις πρώτες γραμμές.

Το πιστεύουμε ακράδαντα αυτό.

Και γι’ αυτό σας βεβαιώνουμε πως οι διάνοιες κ' οι καρδιές μας είνε μαζί σας. Και γι’ αυτό σας στέλνουμε τον πιο θερμό αδελφικό κ' επαναστατικό μας χαιρετισμό, μαζὺ με τη λαχτάρα μας για την πλήρη επιτυχία του αγώνα. Και σας παρακαλούμε ακόμη να διαβιβάσετε τα ίδια αυτά αισθήματα και τους πόθους μας, στις μεγάλες μάζες, στα ταξικά μας αδέλφια, εσείς, που αγωνίζεστε στο πλευρό τους.

Πρωτοπόροι της Κύπρου. Η πίστη μας στον ηρωισμό και στην αυτοθυσία σας, κατά τις κρίσιμες, όμως μεγάλες αυτές στιγμές, είνε αμέτρητη. Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε, ότι μέσα στα γενικώτερα επαναστατικά σας καθήκοντα, ότι μαζὺ με την ενεργό συμμετοχή σας στη μεγάλη εξέγερση, ούτε λησμονήσατε, ούτε παραγνωρίσατε τα ειδικώτερα καθήκοντα που σας βαρύνουν, εσάς τους πρωτοπόρους της Ελεύθερης Σκέψης, της Προχωρημένης Διανόησης και της Επαναστατικής Τέχνης. Η ταξική μας αντίληψη μας βεβαιώνει πως ούτε στιγμή υποτιμήσατε το διαφωτιστικό ρόλο που σας ανήκει μέσα στις αγωνιζόμενες μάζες. Δικό σας καθήκον είταν και είνε η διαφωτιστική ζύμωση πάνω στο χαρακτήρα, στα αίτια και στην προοπτική των αποικιακών εξεγέρσεων κατά την τελευταία αυτή περίοδο τού Ιμπεριαλισμού – γενικά, και ειδικά πάνω στην εξέγερση των μαζών του νησιού σας. Καθώς επίσης, δικό σας καθήκον στην Κύπρο, είταν και είνε το αλύπητο ξεσκέπασμα των τσιφλικάδων, των εκμεταλλευτών, των τοκογλύφων, που σε ιερή συμμαχία με την αντιδραστική παπαδοσύνη προσπαθούν να παραπλανήσουν τις μάζες με τα δήθεν "ριζοσπαστικά" συνθήματα [τους]. Ξαίρετε καλύτερα από κάθε άλλο, πώς στο βάθος όλου αυτού του "ριζοσπαστισμού" δεν κρύβεται παρά η εκμετάλλευση, επίσης άγρια κ’ απάνθρωπη, πίσω από τη μάσκα της "Ένωσης" και που είνε κι' αυτή επίσης αποτρόπαια όσο κι’ ο Αγγλικός Ιμπεριαλισμός. Και θάχετε ήδη αρχίσει το ξεσκέπασμα και το μαστίγωμα των "Αρχηγών" της "Ένωσης", που έχουν κιόλας καταπροδώσει το κίνημα. Όμοια, δεν αμφιβάλλουμε, πως θάχει ήδη αρχίσει το ξεσκέπασμα του αντιδραστικού κλήρου, που είνε ὁ πιστότερος σύμμαχος του ιμπεριαλισμού, και πως δεν θάχει επιτευχθεί το νάρκωμα και ἡ παραπλάνηση των μαζών με τη μελοδραματική χειρονομία του δεσπότη Κιτίου, που ως κι’ αυτή ακόμη αποτελεί σωστή παραφωνία στην όλη στάση του ανώτερου κλήρου και στη χαρακτηριστική απάθεια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Ακόμη, στο διαφωτιστικό σας αυτό έργο, δε θα είταν δυνατό να είχατε παραλείψει να εξηγήσετε πλατειά, τους στενούς ταξικούς δεσμούς που συνδέουν τους Έλληνες και τους Τούρκους εκμεταλλευομένους στον κοινό αγώνα, αγώνα όχι για την "Ένωση" με μιαν άλλη Μητρόπολη, όπως είνε πιά η σημερινή αστική Ελλάδα, αγώνα για το οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό ξεσκλάβωμα της Ελεύθερης και Ανεξάρτητης Κύπρου των Ελλήνων και Τούρκων καταπιεζομένων.

> Η βεβαιότητά μας αυτή για την εκτέλεση των καθηκόντων σας, δεν έχει χαρακτήρα άλλο παρά εκείνον που απορρέει από τους αδελφικούς ταξικούς μας δεσμούς, κι απ’ τη στενή ανάμεσα μας αλληλεγγύη. Ούτε πρόκειται να σας υπαγορεύσουμε ή έστω και να σας υπομνήσουμε το χρέος σας που, όπως ήδη άρχισε να το αναγράφει ἡ Ιστορία, το ξαίρετε καλλίτερα από κάθε άλλον.
Θεωρήσαμε απλούστατα δικό μας χρέος να διατρανώσουμε την ακράδαντη πεποίθησή μας σε σας – όσο για τα ειδικώτερά σας καθήκοντα – με την ίδια ευκαιρία όπου σάς εκδηλώνουμε τη λαχτάρα και τον πόθο μας για την τελειωτική επιτυχία του ηρωικού και δοξασμένου σας αγώνα.

Με τους πιο θερμούς αδελφικούς κ ̓ επαναστατικούς μας χαιρετισμούς,

"ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ"


 

Comments

Popular posts from this blog

Η Καταστολή της Δυνατότητας Εμφάνισης Κυπριακού Έθνους τον 19ο Αιώνα (2001) - Κείμενο Αντρέα Παναγιώτου

Κείμενο του Αντρέα Παναγιώτου που εκδόθηκε σε 2 μέρη στα τεύχη 22-23 (Απρίλη και Μάη) του περιοδικού Εξ Υπαρχής, το 2001. Το κείμενο μπορεί να εντοπιστεί πατώντας εδώ . Εναλλακτικά πατήστε το link: https://archive.org/download/katastoli_kipriakou_ethnous_19o_ewna_complete_2001/katastoli_kipriakou_ethnous_19o_ewna_complete_2001.pdf

Αναμένοντας την Ανοσία της Αγέλης: Παρερμηνείες και Ψευδαισθήσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία

Το ζήτημα του μαζικού εμβολιασμού έχει πλέον κυριαρχήσει σε κάθε συζήτηση σχετικά με την πανδημία στην Κυπριακή Δημοκρατία. Το επίπεδο και η ένταση της αντιμαχίας που εξελίσσεται από την αρχή του καλοκαιριού φαίνεται να καθιστά πλέον τον δημόσιο διάλογο σχεδόν αδύνατο. Κάθε αντίθετη άποψη επαναοριοθετείται μέσα από το πρίσμα της διαμάχης, κατανοείται ως ένα ακόμη επιχείρημα υπέρ ή κατά του εμβολιασμού, επικροτείται ή χλευάζεται αναλόγως ‘παρατάξεως’ και μετέπειτα ξεπερνιέται, με την μία ‘παράταξη’ να θεωρεί πως η εξέλιξη της πανδημίας και τα συσσωρευμένα δεδομένα σχετικά με αυτήν αντιστοιχούν στο γενικότερο, κυρίαρχο αφήγημα που επικρατεί στην Κύπρο, και την αντίθετη ‘παράταξη’ να παραμένει πεπεισμένη για τις διάφορες υποτιθέμενες συνωμοσίες τόσο γύρω από τα εμβόλια , όσο και γύρω από την πανδημία γενικότερα . Παρόλο τον ζήλο της συνεχιζόμενης αντιμαχίας, και οι δύο αυτές προσεγγίσεις-αφηγήσεις απομακρύνονται όλο και περισσότερο από την πραγματικότητα, αναπαράγοντας καθημερινά μια σει

Some Key Websites for Accessing Reliable Information on the Israel-Gaza War (2023)

Associated Press: Having been awarded 58 Pulitzer Prizes, Associated Press remains one the leading news outlets in the English-speaking world, providing a steady and reliable flow of information. It occasionally also publishes a list of fake news surrounding a given ongoing topic, debunking each piece of misinformation by tracing its origin and clarifying the facts. Reuters: A media company whose reliability in reporting rivals that of Associated Press. Maintains stubbornly a neutral language in its reporting, avoids consciously sensationalism and biased language and aims contain in its reporting primarily facts. Reuters is behind a paywall, but its articles are reposted and are freely available on in-cyprus. Al Jazeera: Reliable network which tends to follow up on the stories it covers. As Al Jazeera is often portrayed as the definite source for information within left-leaning circles, It should be noted that as Al Jazeera is being funded primarily by the government of Qatar, it